środa, 22 maja 2019

Deser "szampan z owocami"



2 galaretki bezbarwne o dowolnym smaku,
dowolne owoce do podania (borówki, maliny, truskawki lub inne)

Owoce umyć, osuszyć, ułożyć w kieliszkach do szampana.
Dwie galaretki rozpuścić w ok 500 ml wody. Odlać ok 80 ml jeszcze ciepłej galaretki (do innego naczynia).
420 ml galaretki ostudzić, kiedy zacznie gęstnieć, należy ją intensywnie mieszać, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza i od razu zalać owoce w kieliszkach.
Pozostałą część galaretki ubić za pomocą miksera, aby powstała piana, nałożyć na wierzch tężejącej galaretki w każdym z kieliszków. Wstawić do lodówki.

W przypadku truskawek, nie musowo usuwać szypułek lub można zrobić to bardzo delikatnie, aby nie zabarwiły galaretki.
Podczas przygotowywania większej ilości, warto podzielić galaretkę na kilka porcji. W ciepłej, nie powstaną pęcherzyki. Natomiast w zbyt chłodnej, będą bardzo duże, a galaretka zacznie tężeć przed przelaniem do kieliszków.





Pomysł nasunął się przypadkowo. Chciałam zalać owoce galaretką, którą zbyt mocno schłodziłam. Podczas mieszania, pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz