wtorek, 29 sierpnia 2017

Sok z owoców czarnego bzu

Dojrzałe owoce czarnego bzu (najlepiej zebrane po przymrozkach lub przemrożone w  zamrażarce) umyć, podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok.
Robię go na kilka sposobów:
1. Podgrzane owoce odcedzić, sok podgrzewać, aż połowa odparuje. Pasteryzować.
Można dodać cukier (do 0,5 kg cukru na litr gęstego soku).
2. Przetrzeć podgrzane owoce przez sitko, połączyć z sokiem, dodać cukier - maksymalnie 1 kg cukru na 2 l soku (można mniej). Pasteryzować w słoiczkach.
3. Przecedzić podgrzane owoce. Sok wymieszać z cukrem (2 l soku : 1 kg cukru).

Z surowych owoców:
4. Włożyć surowe owoce do sokownika. Uzyskany sok zagotować z cukrem(1 kg na 2 l soku). Pasteryzować w słoiczkach.
5. Wycisnąć sok z surowych owoców za pomocą sokowirówki. Zagotować, dodać cukier (1 kg cukru na 2 l soku), ponownie zagotować.

Najrzedziej używam sposobu nr 5. Mam słabą sokowirówkę, są zbyt duże straty.
Najczęściej przygotowuję sok wg przepisu nr 1 lub 3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz