czwartek, 31 sierpnia 2017

Łosoś z kruszonką piernikową


Ryba:
200 g łososia,
sok z połowy cytryny,
1-2 pierniki,
Ryż:
100 g ryżu (w czeluściach szafki znaleźliśmy czerwony, ale można użyć innego),
do doprawienia: sól, odrobina kuminu i cynamonu
Warzywa:
1 mała cukinia,
1 fioletowa marchewka (można użyć innej),
1 bardzo mały por lub ok 5 cm kawałek średniego (można użyć szczypioru/dymki/szalotki),
sok z połowy małej cytryny (lub innych cytrusów do wyboru: limonka, kwaśna pomarańcza),
1-2 plasterki śweżego imbiru,
do doprawienia: odrobina soli, miód.
Można dodać ostrą paprykę.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny kuminu i cynamonu (lub doprawić po ugotowaniu).
Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju. Dodać sok z cytryny, imbir, a kiedy sok odparuje, dodać pokrojonego pora lub szczypior. Smażyć ok 1, 5 min. Doprawić solą, miodem (bardzo mało), opcjonalnie ostrą papryką.

Filety łososia ułożyć (skórą do dołu) w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sokiem z cytryny, oprószyć pokruszonymi piernikami. Upiec w 200 stopniach C.

Ryż powinien być lekko słony, z delikatną nutą przypraw. Ryba nabiera aromatu i słodyczy od piernika. Warzywa powinny być kwaskowate, nie może być zbyt dużo miodu.
Wszystko zależy od jakości składników, powinno współgrać, dlatego doprawiamy wg gustu, a nie wagi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz