środa, 10 stycznia 2018

Czarne oliwki z pomarańczami. "Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna" Lucyna Kleinert.



"1 puszka oliwek czarnych - około 250 g
2 pomarańcze
sól
pieprz
oliwa z oliwek naturalnie
Do salaterki wrzucić odsączone oliwki (najlepiej nie wypestkowane).
Pomarańcze (dobrze umyć) i pokroić za skórką na kawałki. Wymieszać z oliwkami.
Posolić do smaku i dodać duuużo pieprzu
 Polać oliwą i zostawić na 2,3 godziny." ["Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna", Lucyna Kleinert 2015, str. 139]
Jak spożywać?
"I już. Wczoraj jadłam z befsztykami wieprzowymi. Oczywiście palcami, bo pomarańcze trzeba ze skórki obgryźć, a i oliwki lepiej smakują paluchami.
No, ale jak ktoś wytworny, niech się męczy sztućcami."  ["Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna", Lucyna Kleinert 2015, str. 140]
W książce można znaleźć przepisy na:
Szarlotkę jesienną.
Panettone di Natale.
Faworki.
Sos beszamelowy.
Ciasto czekoladowe.
Ciasto pomarańczowe.
Domowy makaron.
Włoska fasolka po bretońsku a la P.
Schab z jabłkami.
Przepisy z wykorzystaniem bakłażanów, na przystawkę z ziemniaków oraz opisy innych dań.

Opowieści ascolańskie i inna włoszczyzna, to kawałek włoskiego życia Luci, z Ascoli Piceno w tle.




Sałatka najbardziej smakowała nam z tą oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz