sobota, 31 marca 2018

Kolorowe wafle. Wafle z galaretką i mlekiem w proszku


Kolory można podrasować barwnikami spożywczymi.
6 galaretek (użyłam: pinakolada, cytrynowa, pomarańczowa, wiśniowa, błękitna i 
jabłkowo-miętowa)
Nie polecam używać fioletowej, po dodaniu do masy wyszedł bury odcień, różowa 
natomiast była zbyt zbliżona do czerwonej.
(ważne:przy użyciu niebieskiej wychodzi masa w kolorze turkusowym, z tego 
powodu na zdjęciu nie ma warstwy błękitnej).
Proporcje na jedną warstwę:
18 g galaretki
50 ml kwaśnej śmietany 18%
45-50 ml cukru
45 ml mleka w proszku
50 g masła/margaryny
Tłuszcz, cukier i śmietanę podgrzewam, aż do zagotowania. Zestawiam z 
ognia, dodaję galaretkę, mieszam, aż się rozpuści. Jeszcze gorące dokładnie mieszam z mlekiem w proszku. Ciepłym smaruję wafle (po 
przyłożeniu drugim lekko obciążam, aby się nie deformowały). W ten sposób 
przygotowywałam każdą masę. Kolory można zestawiać w dowolnej kolejności.
Obciążam całość i odkładam w chłodne miejsce.
Polewa:
Ok 110 g masła lub margaryny
30 ml cukru
25-30 ml wody
200 ml mleka w proszku
Cukier z margaryną i wodą podgrzewam do zagotowania, zestawiam z ognia, 
dokładnie mieszam z mlekiem w proszku. Ciepłą polewą smaruję wierzch wafli, po chwili dekoruję bakaliami, p£atkami lub kolorową posypką.
Najlepiej smakują na drugi dzień, jednak z moimi 
łasuchami podjadanie zaczyna się tuż po zrobieniu polewy.

Przepis bez odmierzania małych porcji:

1,5 opakowania galaretki,
300 ml kwaśnej śmietany 18%
270-300 ml cukru
270 ml mleka w proszku
ok 300 g masła/margaryny

Masę przygotowujemy j/w, ale od razu na wszystkie wafle. Wychodzi 6 warstw masy.

1 komentarz: