czwartek, 12 kwietnia 2018

Galaretkowiec z mlekiem. Galaretkowa tęcza.


Na wysoką tortownicę, 18 cm średnicy. Zamiast mleka można użyć kefiru, jogurtu, słodkiej śmietanki lub mleczka roślinnego.

Warstwy mleczne:
450 ml mleka,
5 ml żelatyny na każde 100 ml mleka (namoczyłam w mleku, rozpuściłam i ostudziłam, można przygotowywać porcjami po 100 ml lub wstawić do miski z letnią wodą, aby nie tężało)
cukier do smaku (można pominąć).
Galaretki po 100 ml (proporcja 1 opakowanie na 200 ml wody):
malinowa, morelowa, gruszkowa, agrestowa, turkusowa, błękitna, niebieska, ametystowa, rubinowa.
Spód: ok 70-80 ml mleka, 20 ml rozpuszczonego masła, cukier do smaku (max 40-50 ml), łyżka lub 1,5 łyżki kakao, płaska łyżka żelatyny.

Składniki na spód zagotowałam do połysku, ostudziłam, wylałam na dno tortownicy szczelnie wyłożonej folią. Odstawiłam do stężenia. Następnie na przemian nalewałam po porcji mleka z żelatyną (50 ml), po ostudzeniu 100 ml galaretki. Za każdym razem dokładnie chłodziłam, aby warstwy się nie mieszały. Można użyć dowolnych smaków i ilości galaretek.


Wersja z mlekiem kokosowym:


Deser pasiasty z galaretek i mleka kokosowego:
Galaretki rozpuszczam w proporcji ok 30 g na 100 ml wody, studzę.
Natomiast żelatynę 15 g na 400 ml mleka kokosowego. Żelatynę moczę w kilku łyżkach mleka kokosowego, podgrzewam do rozpuszczenia, mieszam z pozostałym mlekiem. Miseczkę z mlekiem wstawiam do naczynia z letnią wodą, aby nie stężało zbyt szybko.
Objętościowo (wszystkich) galaretek powinno być mniej więcej tyle, ile mleka kokosowego. Natomiast ilość poszczególnych kolorów zależy od kształtu naczynia. Najlepiej wyglądają w miarę równe warstwy. Po nalaniu każdej z warstw studzę deser. Przy tym pomagała nasza 3-letnia córeczka, więc warstwy wyszły odrobinę "poszarpane". Jednak bardzo smaczne. Mleko można zastąpić innym mlekiem lub mlekiem roślinnym, kwaśną śmietaną, śmietanką, kefirem, jogurtem i dosłodzić wg uznania.

Wersja "byle szybciej" wg moich dzieci i męża :)


220-230 ml mleka skondensowanego,
1,5-2 łyżeczki żelatyny - rozpuścić w kilku łyżkach mleka,wymieszać z pozostałym mlekiem,
po 0,75 opakowania 4 różnych galaretek - każda rozpuszczona w 150 ml wody (cola, poziomkowa, pomarańczowa, cytrynowa). 
Spód:
100 ml mleka,

0,25 kostki masła lub margaryny,
55 ml cukru,
łyżka żelatyny,
2 łyżki kakao.


Kinaza na fb:
https://www.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola.i.mali.destruktorzy/

2 komentarze:

  1. Czy cale opakowanie galaretki ma byc rozpuszczone w 100ml? Bo jesli zrobimy ją wg przepisu na opakowaniu to wyjdzie nieco za dużo galaretki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zależy, o który przepis chodzi.
    1. Pół opakowania na 100 ml wody. Zwykle trafiałam na opakowania 71g-77g.
    2. Rozpuszczam ok 30 g w 100 ml wody.
    3. Ten przepis jest wg tych samych zasad, co pierwswy. Pół opakowania galaretki na 100 ml wody - wtedy 0,75 opakowania, to 150 ml wody. Nie chciało im się robić aż tylu warstw, dlatego użyte jest 0,75, zamiast pół opakowania.
    Dziękuję za komentarz. Już dopisuję informację o ilości wody w ostatnim przepisie.

    OdpowiedzUsuń