czwartek, 26 września 2019

Deser ryżowy z trawą cytrynową i świeżymi daktylami

Kinaza na fb: https://m.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola.i.mali.destruktorzy/?ref=bookmarks


Nagotowałam, jak Masza kaszy...
ryżu sypnęłam na oko i zanim się obejrzałam, garnek się przepełnił.
Będzie na tydzień.

ryż do risotto,
mleko pełne lub mleko i słodka śmietanka (na 100 ml mleka 1,5 %, dodaję 10-20 ml śmietanki 30%),
cukier lub syrop daktylowy do smaku,
trawa cytrynowa,
świeże daktyle do podania

Ryż chwilę podgrzewam na suchej patelni, stopniowo dolewam mleko, gotuję razem z trawą cytrynową. Pod koniec gotowania doprawiam cukrem do smaku.
Podaję na ciepło lub na zimno ze świeżymi daktylami.

Na 4 porcje, wystarczy ugotować 100 ml ryżu. Ilość mleka jest zależna od rodzaju i jakości użytego ryżu oraz konsystencji, jaka ma być przy serwowaniu.
Tuż po ugotowaniu konsystencja musi być rzadka, po ugotowaniu ryż jeszcze gęstnieje.
Po ostudzeniu ryż powinien być miękki, a sos, który się wytworzył w trakcie gotowania - kremowy.
Jeżeli jest zbyt gęste, można dolać gorącego mleka i chwilę podgrzewać, aby się zagotowało.
Nie polecam dolewania zimnego płynu, podczas podgrzewania łatwo się przypala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz