poniedziałek, 7 maja 2018

Budyń waniliowy na żółtkach


W zależności od proporcji, można podać jako budyń, krem lub użyć do przygotowania masy.
2-4 żółtka,
2-3 łyżki cukru z wanilią do smaku (można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, stewią, miodem)
600 ml mleka,
1-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1-1,5 łyżki masła.

Żółtka ucieram z cukrem, mąką, dolewam ok 100 ml mleka i dokładnie mieszam.
W tym czasie gotuję mleko z dodatkiem masła.
Masę wlewam do wrzącego mleka, mieszam, aż zgęstnieje.
Podaję ze świeżymi owocami lub ziołami. Jedno z naszych dzieci jada ten budyń z dżemem.
Przy użyciu:
* 4 żółtka i 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - krem waniliowy (jak na zdjęciu),
* 2 żółtka i 2-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej - budyń przypominający zwykły budyń z "proszku".
* 4 żółtka i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej + łyżka mąki pszennej - baza do przygotowania masy do ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz