poniedziałek, 28 maja 2018

Kabanosy w sprężynkach z ciasta drożdżowego


Przepis został nagrodzony w konkursie rok temu. Muszę się nim podzielić :)

Ok 300 g kabanosów i ok 150 g ciasta drożdżowego - naszego, na wyczucie robionego.

Mój przepis:
Łyżka cukru, 300 ml dobrego mleka, 25 g drożdzy i chwila cierpliwości, wszak wiadomo, że one lepiej pączkują, kiedy z innymi czynnościami się zwleka.
Pół łyżeczki soli i mąki na oko - mniej więcej 550 g - najlepiej na wyczucie dobierać ilości. Dlaczego na wyczucie i na oko? Bo to zależy od składników jakości.
Pod koniec wyrabiania - masło klarowane (2 łyżki).
Można dodać też żółtka, wyrobić i do wyrośnięcia, ale to jeszcze nie garowanie :).

Do ciasta wgniatam przyprawy:
po ok 1 łyżeczce wędzonej papryki i pieprzu ziołowego,
szczypta cynamonu i pieprzu cayenne - 1 lub 2 szczypty.
Każdego kabanosa owijam cienkim wałeczkiem z ciasta,
aby wyszła sprężynka niezbyt ciasna.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
jeszcze tylko żółtkiem z odrobiną mleka, delikatne pędzelkiem muśnięcia.
Temperatura pieczenia - 180 stopni C, do piecyka i pieczemy, aż się zezłocą - wcześniej niech nikt tam nosa nie wtyka ;)
Najlepiej sprawdzać co kilka minut, aby nie zastać dymu.

Pozostałe smakołyki z tego samego ciasta, jednak z innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz