niedziela, 13 maja 2018

Chruptaski z truskawkami i kwiatami robinii akacjowej. Babeczki z truskawkami i kwiatami robinii akacjowej


Uniwersalny przepis na babeczki, urozmaiciłam truskawkami i kwiatami robinii akacjowej.

300 ml mąki pszennej
2 nieduże jajka
mała szczypta soli
50-80 ml cukru (wg uznania)
75-80 ml oleju rzepakowego
3-4 łyżki wody lub mleka (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7-9 dużych truskawek
40-50 kwiatów robinii akacjowej (bez zielonych części)

Oddzielnie wymieszałam suche składniki ciasta, w osobnym naczyniu mokre. Wszystko połączyłam, na końcu dodałam kwiaty robinii akacjowej i truskawki pokrojone w grubą kostkę, delikatnie wymieszałam. Piekłam w 180 stopniach C do suchego patyczka. 
Nakładam do 3/4 wysokości foremki, ponieważ ciasto bardzo wyrasta. Dzięki dużej ilości tłuszczu i jajek są aksamitne. Jajka warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.




"Chruptaski" z truskawkami i kwiatami robinii akacjowej.
Deser awaryjny lub dla osób wyjątkowo leniwych ;)
Pomysł na taki deser wpadł mi do głowy, kiedy miałam dosłownie kilka minut na przygotowanie czegoś słodkiego. Tym razem dla uzyskania ciekawego aromatu, dodałam po kilka kwiatów robinii akacjowej.
2,5 szklanki pokrojonych truskawek (ćwiartki)
mąka ziemniaczana
12-15 dag ciastek owsianych z czekoladowym spodem lub ciastek owsianych i starta czekolada
łyżka chłodnego masła

Pokrojone truskawki oprószyłam mąką, wymieszałam, ułożyłam w żaroodpornych foremkach. Ciastka pokruszyłam, aby grudki były dość duże i wyczuwalne, wymieszałam z roztartym masłem. Ułożyłam warstwę na pokrojonych truskawkach. Zapiekłam ok. 18 minut w 180 stopniach. Można zapiekać krócej lub dłużej, w zależności od tego jak mocno powinny być upieczone owoce. Wierzch powinien być chrupiący, ale nie spalony. Można zmniejszyć temp do 160 stopni, wszystko zależy od piecyka i wielkości foremek.
Foremki przed nałożeniem owoców można delikatnie natłuścić masłem i posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz