poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Babeczki jajeczka




Proporcje składników zaczerpnęłam ze zwykłego przepisu na babeczki. Czasami trzeba dodać więcej mąki - zależy, od jakości składników. Obieramy dopiero po ostudzeniu.
Według potrzeb można zrobić 1/2 lub 1/4 porcji.
Za pierwszym razem, odrobinę się zapędziłam... z tej porcji powinno wyjść nawet 50 jajek, a przy składnikach bardzo dobrej jakości, może wyjść więcej.
Aby łatwiej obrać puszyste jajeczka, wystarczy do skorupki nalać trochę rozpuszczonego masła, cienką warstwą pokryć ścianki, odlać nadmiar. Następnie wsypać pół łyżeczki mąki, zatkać otwór, wstrząsnąć i wysypać nadmiar mąki.
400-430g mąki pszennej
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2jajka
375 ml mleka
160g roztopionego i przestudzonego masła
skórka z cytryny, pomarańczy lub ulubione aromaty
barwniki spożywcze
W skorupce pozostawiam otwór z szerszej strony jajka, wylewam zawartość do naczynia.
Skorupki jajek gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut i dokładnie oczyszczam.
Suche składniki mieszam w jednym naczyniu, mokre w drugim. Na końcu wszystko mieszam razem, do połączenia składników.
Dzielę na równe części, każdą barwię. Warstwami nakładam ciasto do skorupek (ok. 3/4 wys.), ustawiam w foremkach (zabezpieczając, żeby się nie przechylały), piekę do suchego patyczka (25 max 30 minut). Jeżeli nałożymy za dużo ciasta nadmiar ciasta musi mieć miejsce na wyrośnięcie, w innym przypadku skorupki bardzo popękają. Najlepiej zrobić otwór z jednej strony o średnicy ok. 1,5-2 cm, a po upieczeniu odpowiednio odciąć nadmiar ciasta.
Można użyć naturalnych barwników: soku z buraka lub marchewki, jagód, w niektórych przypadkach barwy mogą być mniej nasycone. Sok rozcieńcza ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz