wtorek, 11 kwietnia 2017

Zakwas na żur, żurek. Zakwas na barszcz biały

Zakwas na żur lub żurek, przygotowujemy zwykle z mąki żytniej razowej. Można zrobić także gryczany, owsiany, mieszany, wg uznania.
Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej typ 2000.
Podstawowy przepis, który u nas (jak większość) jest na oko:
ok 250 g mąki zalewam wrzątkiem, aż do uzyskania konsystencji, jak na ciasto naleśnikowe (tym razem odmierzałam, dodałam ok 1300 ml, jednak zależy to od jakości mąki). Cały czas energicznie mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Uzupełniam 1 l letniej, przegotowanej wody. Dodaję skórkę z razowego pieczywa. Stawiam w ciepłym miejscu, mieszam dwa razy dziennie. Jest gotowy po 3-4 dniach.
Zakwas jest gęsty. Przechowuję go w piwnicy lub w lodówce.

W ten sam sposób postępuję z zakwasem na barszcz biały.
Można dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Jenak nie jest to konieczne.

Zakwas na żur, przed dodaniem przypraw i uzupełnieniem letnią wodą:


Poniżej, zdjęcie zakwasu na barszcz biały, według innej receptury - bez zaparzania mąki.
Przygotowuję go z proporcji 1:4. Na każde 220-250 ml mąki pszennej, dolewam 1 l przegotowanej, letniej wody, dodaję kawałek skórki z chleba.
Słój stawiam w ciepłym miejscu, mieszam dwa razy dziennie.
Można dodać dowolne przyprawy: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Jak w przypadku poprzedniego przepisu, nie jest to konieczne. Wywar oraz zupę doprawiamy do smaku, niezależnie od tego, jakie przyprawy były dodane do zakwasu.
Zakwas z tego przepisu rozwarstwia się. Przed podzieleniem na mniejsze porcje, należy bardzo dokładnie go wymieszać.

Od lewej zakwas: na mące żytniej (zaparzanej), na mące pszennej (bez zaparzania), z buraków (przepis tu:http://kinazakinaza.blogspot.com/2016/12/zakwas-z-burakow.html)

Kinaza na fb: https://www.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz