240 g ugotowanej czerwonej fasoli,
3-4 łyżki miodu,
1/2 małego jabłka,
1/4 dojrzałego banana,
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
łyżka kakao (można pominąć),
mała szczypta soli.
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Dodać:
2 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody.
Ponownie zmiksować.
Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec w temp 180 stopni C, aż środek przestanie być płynny.
Można udekorować lukrem.
Na zdjęciu lukier z sokiem z buraka
oraz lukier królewski z chlorellą, młodym jęczmieniem i sproszkowanym anyżem.
1. Jajka można zastąpić dojrzałym bananem.
2. Po pominięciu jajek oraz banana, pierniczki mogą wyjść zbyt sypkie.
3. Nie polecam dawać dzieciom czerwonego lukru - ludziki mogą wyglądać, jakby leżały we krwi.
Reszta znikła, zanim zdążyłam odłożyć do zdjęcia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz