sobota, 17 grudnia 2016

Marchewkowe pierniczki z marmoladą z derenia, jabłek i płatków róży



Dzieci przepadają za tym ciastem,
ale marmoladka, którą tym razem ukryłam w środku, zrobiła wrażenie :)

2 jajka,
30-50 ml miodu,
 ok 35 ml roztopionego masła lub oleju kokosowego,
ok 220 ml mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
przyprawa do piernika (z przewagą anyżu, gałki muszkatołowej i dodatkiem imbiru),
ok 240 ml drobno startej marchewki,
marmolada z dereni, jabłek i róży (lub inna).
Jajka ubić z miodem na jednolitą, puszystą masę, dodać masło i przyprawę do piernika.
Delikatnie wymieszać z mąką - połączoną z proszkiem oraz sodą.
Na końcu delikatnie wymieszać ze startą marchewką.



Nałożyć ok 1 łyżkę ciasta do foremki, następnie łyżeczkę mocno schłodzonej marmolady i kolejną łyżkę ciasta.


Piec w temp. 175-180 stopni C, aż wierzch się zarumieni.
Można oprószyć stewią, ksylitolem, cukrem pudrem.

Niestety, wczoraj nie miałam możliwości dodać przepisu. Jednak wyszło na dobre, bo po pojawieniu się zdjęcia na facebooku, otrzymałam kilka pytań :)

1. Przyprawa.
Można zrobić domową mieszankę: cynamon, anyż gwiaździsty, goździki, biedrzeniec anyż, gałka i/lub kwiat muszkatołowca, kolendra, imbir, kardamon, odrobina pieprzu.
Użyć uniwersalnej i dodatkowo doprawić anyżem, gałką muszkatołową oraz imbirem.
Sprawdzi się także przyprawa "Gingerbread Spice Mix" z firmy Belbake (do kupienia w sieci sklepów na L ;) ).

2. Co to za kuleczki?
Surowa marchewka z miodem, odciskam nadmiar soku.

3. Jaka foremka?
Widać na zdjęciaciu :)
(w zeszłym roku były dostępne w sieci sklepów na "T" :) )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz