sobota, 23 września 2017

Najłatwiejsze ciasto... ze śliwkami i migdałami


Wszyscy znają piosenkę o najłatwiejszym cieście :)
Oryginalny przepis:
https://m.youtube.com/watch?v=qGkq9tiCENY

U nas wersja z migdałami.
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(wymieszać),
Połączyć z mokrymi składnikami:
2 całe jajka,
125 g roztopionej i ostudzonej margaryny.
Na końcu dodałyśmy 2 czubate łyżki płatków migdałów.
Wystarczy wymieszać do połączenia składników.


Porcja na dwie keksówki lub jedną większą blaszkę.
Spód wysmarowanej tłuszczem keksówki, wyłożony połówkami śliwek, następnie polany ciastem. Ułożona kolejna warstwa śliwek (od spodu oprószałyśmy mąką, dzięki temu nie wszystkie znalazły się na dnie) i posypane płatkami migdałów.


Pieczemy ok 30-40 min. w 180 stopniach, aby wierzch się nie przypalił. Można piec w 160-170 stopniach, wydłużając czas pieczenia (do suchego patyczka).
Ciasto rozeszło się jeszcze gorące. Najlepiej smakuje z połówką śliwki, posypane dodatkową porcją płatków migdałów oraz gałką lodów (ewentualnie bitą śmietaną).

Na zdjęciach nasza córeczka w wieku 2,5 l.
Ciasto jest dziecinnie proste ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz