piątek, 15 września 2017

Serowa zupa krem z dynią


0,5 kg dyni,
0,5 niedużego selera,
1 mała pietruszka,
1 żółta marchewka,
1 pomarańczowa marchewka,
1 żółta/ biała/pomarańczowa papryka,
szklanka mleka (można użyć roślinnego),
50-70 g aromatycznego żółtego sera,
sól, pieprz.
Chipsy:
żółty ser.

Warzywa pokrojone w kostkę gotuję w niewielkiej ilości wody (tylko do przykrycia), pod koniec gotowania dodaję mleko i żółty ser. Po ok 10 minutach zdejmuję z ognia, miksuję, doprawiam. Podaję z chipsami, prażonymi nasionami dyni lub słonecznika.
Inny sposób przygotowania, to podsmażenie lub upieczenie warzyw i ugotowanie ich w mleku (lub wodzie z mlekiem).
Chipsy: Ser kroję w cienkie słupki, układam wzorki na papierze do pieczenia, piekę w 150 stopniach C, aż stanie się szklisty. Po ostudzeniu jest chrupiący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz