środa, 13 lipca 2016

Filet z dorsza w panierce sezamowo-marchwiowej. Zdrowa dieta przy osteoporozie. Marlisa Szwillus, dr Jutta Semler.

Potrawę można podawać z ziemniakami w mundurkach, ryżem, bagietką. W ten sam sposób można przygotowywać ryby słodkowodne i morskie.
Wapnia dostarczają głównie ser, brokuły oraz sezam. Dorsz oraz jajka są źródłem witaminy D.

"NA 4 OSOBY
600 g brokułów mrożonych
4 filety z dorsza po ok 150 g
sól, pieprz
200 g marchewki
50 g ziarna sezamowego
50 g ementalera, drobno startego
2 jajka
50 g mąki
2 łyżki sklarowanego masła do smażenia
400 g pokrojonych pomidorów z ziołami (z puszki)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka masła"
[Marlisa Szwillus, dr Jutta Semler, "Zdrowa dieta przy osteoporozie. 100 przepisów na dania wzmacniające kości.", Firma Księgarska Olesiejuk, 2013, strona 82].



Brokuły gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miałam świeżego, więc ugotowałam jak zwykle :)
Filety po osuszeniu papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem.
Umytą, obraną marchewkę drobno ścieramy. Mieszamy z sezamem, tartym serem. Jajka rozkłócamy z dwoma łyżkami wody.
Filety obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w panierce sezamowo-marchwiowej, którą lekko dociskamy.
Sklarowane masło rozgrzewamy an dużej patelni, na średnim ogniu obsmażamy filety na rumiano i osączamy na papierze kuchennym.
Pomidory z puszki podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
Brokuły delikatnie mieszamy z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem.



Osoby cierpiące na osteoporozę mogą naprawdę smacznie jeść.

W książce znajdują się informacje dotyczące osteoporozy: 
Kiedy kości stają się kruche
Metabolizm kostny
Czym jest osteoporoza
Osteoporoza-najczęstsze pytania
Rozpoznawanie osteoporozy
Zapobieganie osteoporozie
Ruch i wzmacnianie mięśni
Współczesne metody leczenia osteoporozy
Dieta korzystna dla kości na co dzień
Mały słowniczek terminów lekarskich
Dieta w osteoporozie

Przepisy:
Śniadania
Drobne przekąski i napoje
Dania główne wegetariańskie
Dania główne z rybami
Dania główne z drobiem
Dania główne z mięsem
Desery i wypieki
Dodatek (spis potraw według rozdziałów, spis potraw alfabetyczny)

Do przepisów są dołączone zdjęcia, na których potrawy podano w apetyczny sposób.
Zachęcają do przygotowania i eksperymentowania.

Tym razem obyło się u nas bez katastrofy ;)
Na dobrej jakości patelni, nic nie powinno przywierać, mimo dodatku sera w panierce.
Nasz sposób na pięknie zielone brokuły? Do wody, w której się gotują dodajemy sól do smaku i szczyptę cukru, aby zachowały kolor.
Pomidory były bez ziół, więc doprawiliśmy je według naszych upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz