piątek, 22 lipca 2016

Krem z awokado i kakao


 
Bardzo łatwy do przygotowania i przerobienia na inne smakołyki :)
2 dojrzałe awokado
10-15 dużych daktyli (namoczonych), ksylitol, stewia, miód lub cukier
2-3 łyżki dobrego kakao (lub więcej)
Awokado miksuję z daktylami i kakao na jednolitą masę. Od razu nadaje się do spożycia, można przechowywać w lodówce.
Jednak nie mam pojęcia jak długo, ponieważ u nas znika od razu.
Nadaje się do smarowania wafli, ciast, jako dodatek do deserów, naleśników.

Po dodaniu zmiksowanych orzechów laskowych gęstnieje i przypomina nutellę.
Po dolaniu dowolnego mleka roślinnego, przypomina budyń (najlepsze: mleko kokosowe, migdałowe, orzechowe).
Im więcej mleka, tym bardziej przypomina delikatny pudding.
Po dodaniu dużej ilości mleka, otrzymamy pożywny koktajl.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Spróbuj :)
      Nasze dzieci mogłyby jeść go o każdej porze dnia.
      Nie wiem, czy każdemu posmakuje.

      Usuń