środa, 17 sierpnia 2016

Pizza z buraczanym pesto oraz kaszanką i jabłkiem. "Retro warzywa" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Wydawnictwo Samo Sedno




Burak tylko do barszczu, jarmuż jedynie na chipsy?
Przygotowanie warzyw takich, jak skorzonera, pasternak, brukiew, topinambur = czarna magia?
Polecam książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza.
Można w niej znaleźć dania bardzo łatwe do przygotowania (nawet taka pierdoła, jak ja da radę), ale i takie, które zaskoczą gości na przyjęciu.
Od dłuższego czasu planowałam przygotowanie tego przepisu, jednak jakimś magicznym sposobem kaszanka znika z naszej lodówki.
Wczoraj wszystko przygotowałam i jak zwykle zabrakło kaszanki.
Nic nie szkodzi, ciasto świetnie przetrwało noc w lodówce (warto je przykryć, aby nie wyschło, a po wyjęciu z lodówki odczekać,
aż nabierze temnperatury pokojowej i wszystko przygotować, jak ze świeżym ciastem).
Mój brat stwierdził, że pachnie jak z najlepszej pizzerii w naszej okolicy  :)
"PIZZA Z BURACZANYM PESTO ORAZ KASZĄ I JABŁKIEM
SKŁADNIKI
na ciasto:
455 g mąki pszennej
280 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy

na pesto:
250 g buraków
50 g orzechów włoskich
75 g twardego żółtego sera
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
75 ml oliwy
sól, pieprz

dodatki:
2 jabłka
2 pęta kaszanki
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka świeżego majeranku
sól, pieprz" [Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, "Retro warzywa", Warszawa, 2016, strona 41].

Do przesianej mąki wlewamy letnią wodę, dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na minimum 10 minut.
Dodajemy sól oraz oliwę, wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, wg wskazówek Autorów - 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po podwojeniu objętości ciasta, ponownie je wyrabiamy. Porcja ciasta jest przeznaczona na dwa placki o średnicy ok. 30 cm.
Umyte i owinięte w folię aluminiową buraki pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Po ostudzeniu oraz obraniu kroimy w kostkę.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki z listy "na pesto" miksujemy.
Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i  otoczkę z kaszanki. Owoce i kaszankę kroimy w plasterki.
Na cieście rozsmarowujemy pesto z buraków, układamy plasterki jabłek oraz kaszanki, doprawiamy solą i świeżo młotkowanym pieprzem.



Wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika, temp 240 stopni C.
Po upieczeniu skrapiamy oliwą i posypujemy gałązkami świeżego majeranku.


Szkrabiki pomagały w przygotowaniach (bez dużych strat - oprócz pochłonięcia połowy kaszanki ;) ).
Efekt końcowy bardzo im się podobał i co najważniejsze - smakował.

W książce  znajdują się działy:

Od autorów
Burak  (18 przepisów)
Rabarbar (16 przepisów)
Jarmuż (15 przepisów)
Skorzonera (13 przepisów)
Pasternak (18 przepisów)
Brukiew (13 przepisów)
Topinambur (12 przepisów)

 (Mam nadzieję, że nie pomyliłam się w liczeniu.)

Wśród nich:
Wędzony łosoś marynowany w soku z buraków i jagód.
Pieczony grouper truskawkowy z rabarbarem, koprem włoskim i pomarańczą.
Golonka z jarmużową kiszoną kapustą z jabłkami i sokiem jabłkowym.
Pęczakotto na mleku ze skorzonerą oraz bobem.
Pikantna zupa tajska z pasternakiem, krewetkami, kurczakiem, kapustą pak choi i makaronem ryżowym.
Sałatka z marynowanej brukwi i kumkwatu.
Gulasz z jesiotra z topinamburem, ziemniakami i makaronem z suszoną morwą.

Są także przepisy proste do przygotowania i z łatwo dostępnych składników.
Przy każdym przepisie dokładnie podane składniki,  przygotowanie opisane w punktach oraz (w najmniejszych szczegółach dopracowane) zdjęcie gotowego dania.
Książka ma 240 stron. Oprawa twarda..

Polecam :)

Dziękuję Autorom oraz Wydawnictwu Samo Sedno, za pozwolenie na publikację powyższego przepisu.
Za książkę dziękuję Wydawnictwu Samo Sedno.

Kinaza na fb: https://www.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz