160 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki słodkiej śmietanki (jeżeli mają być delikatniejsze, można dodać więcej śmietanki)
płatki z 10 róż utarte z łyżeczką cukru
płatki z 5-6 róż porwane na małe kawałki
płatki róż do dekoracji, po 4-5 na jedną truflę
do
obtoczenia kakao, kawa rozpuszczalna, wiórki kokosowe, można użyć
cukru, kandyzowanych i pokruszonych lub suszonych płatków róż,
2 kostki mlecznej czekolady
Gorzką
czekoladę rozpuściłam w misce umieszczonej nad parą. Dodałam śmietankę,
płatki utarte z cukrem oraz porwane płatki róż. Dokładnie wymieszałam,
schłodziłam, aby łatwiej się formowały. Uformowane kuleczki (po łyżeczce
masy na truflę) chłodziłam przez kilka minut, następnie obtoczyłam (na
zdjęciu są trufle w wiórkach i kawie). Odłożyłam, aby dobrze stężały.
Rozpuściłam czekoladę mleczną, oderwałam białe końcówki z płatków róż
(są gorzkie). Za pomocą czekolady przykleiłam po 4-5 płatków róży
do każdej trufli, ponownie schłodziłam. Jeżeli mają być podane na drugi
dzień, polecam przykleić płatki maksymalnie godzinę przed podaniem, aby
były świeże. Używam płatków z luźnych, jeszcze nie do końca rozwiniętych
pączków, są bardzo aromatyczne.
Odrywam białe końcówki, niezależnie czy są podawane w całości, czy ucierane.
Odrywam białe końcówki, niezależnie czy są podawane w całości, czy ucierane.
Do
trufli zamiast części śmietanki można dodać wodę różaną lub w wersji
dla dorosłych likier różany. Dodając likier można wzbogacić trufle
dodając żółtko (wszystko tuż po rozpuszczeniu czekolady), w wersji dla
dzieci nie dodaję żółtka, ani likieru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz