czwartek, 11 sierpnia 2016

Przetwory domowe z owoców. Wydawnictwo REA-SJ.

Czas na przetwory...
uwielbiam to kombinowanie, eksperymentowanie, kosztowanie... mmm ;)
Otrzymałam książkę, która jest skarbnicą wiedzy na temat przetworów.
Pewnie nie puściłabym z dymem niektórych przetworów, gdybym miała tę książkę na samym początku moich kulinarnych eksperymentów :)
Zawiera szczegółowe informacje:
Sposoby konserwowania.
Przygotowanie do robienia przetworów.
Przechowywanie przetworów.
Przyprawy korzenne i zioła w procesie konserwowania.


Powidła z jagód robię zwykle tradycyjnie: na oko i na smak. Jednak ten przepis przypadł mi do gustu. Powidła są aromatyczne i nie za słodkie.
"Powidła z jagód
Na 2kg jagód:
500 g cukru."
["Przetwory domowe z owoców. Kompoty, konfitury nalewki i inne",Wydawnictwo REA-SJ, Warszawa 2013, strona 67].
Jagody rozgotowujemy w niedużej ilości wody. Miałam jędrne owoce, które bardzo dobrze rozgotowały się we własnym soku.
Następnie rozgniatamy je drewnianym tłuczkiem, mieszamy z cukrem i partiami rozsmażamy na średnim ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją.
Moja rodzina uwielbia bardzo gęste, dlatego odrobinę różnią się od tych na zdjęciu umieszczonym w książce.
Według oryginalnego przepisu powidła powinniśmy przełożyć do słoików, pozwolić im ostygnąć, następnie zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Jeżeli nie przechowuję przetworów w lodówce, zwykle dodatkowo je pasteryzuję lub zabezpieczam bibułką nasączoną odrobiną alkoholu.
Zdjęcie powideł, umieszczone w książce zachęciło mnie do podobnego podania.
Ciasteczka wyglądają na kruche, więc w międzyczasie, kiedy powidła się smażyły, przygotowałam ciasteczka - "miseczki".



W książce można znaleźć chyba wszystkie możliwe sposoby przetwarzania:

Przetwory z cukrem i bez cukru.
Jabłka.
Gruszki.
Morele i brzoskwinie.
Śliwki.
Pomarańcze, mandarynki i cytryny.
Arbuz i melon.

Owoce jagodowe.
Winogrona.
Agrest.
Porzeczki.
Maliny.
Jagoda, borówka bagienna i jeżyna.
Poziomki i truskawki.
Wiśnie i czereśnie.
Borówka, żurawina i rokitnik.
Jarzębina, malina kamionka i wiciokrzew.
Głóg, kalina i czeremcha.

Deserowe przetwory z owoców.

Nalewki, nastoje i likiery owocowe.

Mogę z czystym sumieniem polecić tę książkę początkującym, jak i osobom pragnącym zgłębić wiedzę lub spróbować czegoś nowego.
Każdy może w niej znaleźć coś dla siebie od syropów, dżemów, konfitur, po marmolady i pastiły.
Cena książki jest bardzo korzystna.
Polecam.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu REA-SJ.

Liczba stron: 132
Okładka: Miękka
Cena: 9,90 zł

Kinaza na fb: https://www.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz