wtorek, 7 czerwca 2016

Likier różany


ok 2 l płatków róży, ściśle ubitych (można usunąć białe końcówki)
700-800 g cukru
ok 1,5 l wódki (lub spirytusu wg uznania)
Przepis wymyśliłam przypadkowo, uzbierałam dużą ilość płatków i nie wiedziałam co zrobić z pozostałymi.
Płatki układałam w dużym słoju warstwami, przesypywałam cukrem, ściśle ubiłam. Odstawiłam na słoneczny parapet, aż puściły sok.
Zalałam wódką, aby je przykryła, ok 1,5-2cm nad płatki. Kiedy cukier w całości się rozpuścił, zlałam likier i odcisnęłam płatki.
Zlałam do butelek, odstawiłam w ciemne miejsce na rok. Ten na zdjęciu ma ok 7-8 lat. Płatki po odciśnięciu nadają się jako dodatek do przetworów i ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz