poniedziałek, 13 czerwca 2016

Topinambur z masełkiem i serem. "Sekrety wiejskich ziół". Esprit

z 03.01.2016...
https://www.facebook.com/kinaza.kulinarna.pierdola/photos/a.552507778250865.1073741840.543325522502424/545362132298763/?type=3&theater


Topinambur jest u nas od dawna, jeszcze mam zapasy z naszych zbiorów. Jednak nie mogłam się powstrzymać przed kupieniem i spróbowaniem innej odmiany. Bardzo mi zależało, aż o nim zapomniałam...
Dziś, podczas przeglądu lodówki, patrzył na mnie i nie pozwolił odejść ;)
Coś jeszcze ostatnio tak na mnie patrzyło... książka "Sekrety wiejskich ziół", a tam "Topinambur z masełkiem i serem". Mmmm...mniam :)
"800 g topinamburu (słonecznika bulwiastego), 500 g masła, 250 ml śmietanki, 3 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz" [Paola Mancini, "Sekrety wiejskich ziół", Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015].
Bulwy oczyściłam, oskrobałam, umyłam, wrzuciłam do wrzątku, gotowałam ok 10 min. Mniejsze bulwy warto dopilnować i wyjąć wcześniej. Pokroiłam w plastry. W książce opisano gotowanie na kuchence, w naczyniu żaroodpornym. Jednak moje sprzęty kuchenne nie nadają się do takiego połączenia. W garnku lub na patelni wychodzi bardzo smaczne.
Na rozpuszczonym maśle ułożyłam topinambur pokrojony w plastry (1-2 warstwy), lekko osoliłam, oprószyłam pieprzem. Podlewając śmietanką, podgrzewałam na bardzo małym ogniu, aż zmiękły. Delikatnie poruszałam naczyniem, aby nie przywarły, można delikatnie mieszać. Mało brakowało, żeby masło nabrało orzechowego aromatu, a topinambur zbrązowiał... jednak w porę udało się opanować sytuację :D
Jeszcze gorące posypałam serem. Powinnam odczekać 7-8 minut, aby się rozpuścił. Przy niecierpliwych maluchach, musiałam ekspresowo zrobić zdjęcie. Jak widać, kilka plasterków już zdążyło uciec ;) Nie ważne, że w garnuszku jest więcej, te z pewnością były najsmaczniejsze ;)

W książce są ciekawe propozycje, można znaleźć przepis na tartę ze złocieniem, krem z chmielu, a nawet na konfitury oraz likiery.
Wiosną będzie się działo... książka w dłoń i na łąkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz